Munkkivuori

Varaa aika

Online-varaus

 

 

 

 

Omar Taha duger inte på vår arbetsmarknad

Miten tässä näin kävi ?? Me kukaan emme ymmärrä. Ei asiakkaat, ei kollegat, ei liitto, ei kukaan joka oikeasti jotain tästä asiasta tietää.
Me olemme kulkeneet pitkän ja vaiherikkaan matkan yhdessä Omarin kanssa. Tällä matkalla on ollut paljon erilaisia ihmisiä tapahtumia ja sattumia.Yksi näistä ihmisistä on Sonja Hellman, joka halusi tuoda tämän tarinan näkyväksi. Ensin hän kirjoitti ihanan jutun meidän matkasta Omarin kanssa KaunisGraniin ja nyt hän halusi kertoa myös tämän toisen puolen tarinasta HBLssä.
Voit lukea jutun tästä Hufvudstadsbladet

Omar Taha har varit flitig i Finland och arbetat som frisör och betalat skatt. Johanna Ahlberg och Teemu Heiskanen ser en stor potential i hans yrkeskunnande och förstår inte varför han inte får stanna och jobba hos dem. BILD: CATA PORTIN

Hän halusi kertoa tätä tarinaa eteenpäin, miten me olemme tavanneet ja miten Omar on löytänyt Startup Refugeesin kautta työnantajan ja saanut töitä.
MUTTA nyt  BGD Barbersissa  näkyy vakavia ilmeitä.
Omar on saanut  negatiivisen päätöksen nyt myös työperäiseen oleskelulupaan. Me kukaan emme voineet uskoa että tässä kävisi näin. Omarilla on työsuhde, hän saa TES mukaista palkkaa, hän maksaa verot ja muut yhteiskunnan velvoitteet. Hän ei saa mistään tukia vaan elää pelkästään saamallaan palkalla.

Kummallista on että moni muu taho näkee hänen tarjoamat mahdollisuudet suomelle. Hänet on jo kaksi kertaa kutsuttu Slush tapahtumaan.  Hänet on nyt myös kutsuttu tiiminsä kanssa puhumaan tapahtumassa  Tulevaisuuden työmenestystekijät ja terveysdesign.

Omar Taha och Teemu Heiskanen nätverkade på Slush i november 2017.BILD: MIIKKA PIRINEN

 

Hän on käynyt kouluttamassa osaamistaan ammattikouluissa, erilaisissa paikoissa ja tilaisuuksissa.

-Meidän on vaikea ymmärtää miksi hän ei saa työlupaa. Tällä hetkellä on huutava pula ammatitaitoisista kampaajista. Tämä johtuu pitkälti siitä että koulutus ei ole sellaista kuin työelämässä ammatilaiselta vaaditaan.
Kun tällä hetkellä laittaa rekrytoinnin päälle, niin saa hakemuksia vain oppilailta. Ammattitaitoista työvoimaa ei ole liikkeellä, he ovat töissä. Kornia on että suomi lähettää maasta pois sellaisia joilta vaadittavaa osaamista olisi.

Selvitimme ennen työperäisen hakemuksen laittamista onko meillä tähän edellytyksiä. Meillä oli käytössä juristi joka toimii isossa suomalaisessa yrityksessä ja tekee paljon näitä hakemuksia. Heille tulee ulkomailta jatkuvasti paljon mm koodareita.

”Meillä on kaikki vaadittavat asiat kunnossa, meillä on hyvä liike joka tuottaa voittoa ja meillä on ollut pitkäntähtäimen suunnitelmat mm laajentumisesta yhteistyöstä Omari kanssa”, sanoo BGD Barbersin tiimin vetäjä Teemu Heiskanen

Maahanmuuttovirasto kysyy asiassa TE-toimisto mielipidettä. Näin he vastaavat kysyttäseeä asiasta.
– ”Olemme tehneet kielteisen osapäätöksen 7.11.2017, jonka jälkeen hakemuksenne lopullinen ratkaisu on siirretty käsittelyyn Maahanmuuttovirastolle. Käsittelyyn liittyvät asiakirjat lähetetään teille Maahanmuuttoviraston lopullisen päätöksen yhteydessä. 
Voimme siis valittaa tästä vasta kun olemme saaneet tämän migrin päätöksen. Olemme odottaneet tätä päätöstä nyt seitsemän kuukautta joka on aivan kohtuutonta.
-”työvoiman saatavuuden arvioinnissa Uudenmaan TE-toimisto käyttää työ- ja elinkeinoministeriön, Uudenmaan ELY-keskuksen ja pääkaupunkiseudun työ- ja elinkeinotoimistojen kuukausittain julkaisemia työllisyyskatsauksia, lyhyen aikavälin työmarkkinaennusteita sekä useita muita eri välineitä. Voitte päätöksen saatuanne valittaa siitä, valitusohjeet tulevat päätöksen liitteenä.”
Valitettavasti nämä tahot ovat liian kaukana tästä arjen tekemisestä  ja heillä on täysin väärä käsitys mikä on todellinen tilanne kentällä. Heillä on käsitys että suomessa on tällähetkellä liian monta kampaajaa. Meidän työllistävien työnantajien ja Hiusyrittäjien mielestä  TE-toimistolla on asiassa virheellistä tietoa. Tämä päätelmä tietenkin haittaa Omarin ja muiden ammattilaisten työperäisen oleskeluvan hakijoiden mahdollisuuksia sen saamiseksi.
Näyttää kuitenkin siltä että siivoushommiin saa työperäisiä oleskelulupia helposti.

– Yrittäminen itsessään on jo haastavaa ja nyt suomen viranomaiset tekevät siitä meille vieläkin vaikeampaa. Nämä lupaprosessit vievät kohtuuttoman paljon aikaa ja silti tuntuu että ne tehdään hutiloiden, sanoo Johanna Ahlberg

Työt jatkuvat silti BGD Barberssissa Omarin kouluttamien ammattilaisten turvin. Onneksi hän on ehtinyt olla suomessa jo pari vuotta ja tänä aikana hän on ehtinyt kouluttaa työlleen jatkajia.
-Se olisi kuitenkin suuri menetys kaikille, jos Omar joutuisi lopettamaan, sanoo Heiskanen

Tämä on oikeesti ihan kummallinen tilanne  On kuin pelaisi ”blind” pokeria suomen valtiota vastaan. Ihan sama minkä kortin vetää niin he muokkaa säännöt omaksi eduksi.

Pin It on Pinterest